Forskning
Börje Salmings ALS-stiftelse har som mål att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av amyotrofisk lateralskleros, ALS.
Under 2024 fokuserar stiftelsen på stöd till drabbade och anhöriga genom initiativet Ge tillbaka och inga nya forskningsmedel kommer att delas ut under året.
Tilldelning av forskningsmedel
Fem forskare vid Karolinska Institutet, KTH, Umeå Universitet och Göteborgs Universitet tilldelas forskningsmedel för att undersöka uppkomsten av sjukdomen ALS, nya behandlingsmetoder samt förbättring av vård för drabbade och stöd till anhöriga.
Forskning om ALS
Så stödjer stiftelsen ALS-forskning
Tilldelning av forskningsmedel 2023
Läs mer om stiftelsens vetenskapliga råd
Ansökan om projektanslag för ALS-forskning
Ulf Hedin om Börjes fight mot ALS
Ulf Hedin är medicinsk vetenskaplig samordnare för Börje Salming ALS-stiftelse. Ulf berättar om första mötet med Börje, när ett läkemedel kan finnas och varför det behövs mer forskning.
Vill du läsa mer om ALS?
Oavsett om du nyligen har fått ALS-diagnos, är anhörig eller vill lära dig mer om vad ALS så finns Börje Salming ALS-stiftelse här för att stötta och hjälpa dig.
Här finns mer information om ALS och vanliga frågor och svar
Vad är det som händer i kroppen vid ALS?
Nervcellerna i hjärnan, hjärnstammen eller ryggmärgen dör successivt och utan dem så kan inte kroppens skelettmuskler fungera. Om en muskel inte får nervimpulser kommer den att försvagas och på sikt förtvina (amyotrofi) och de döda nervcellerna ersätts av ärrvävnad (lateralskleros).
Forskningsnyheter
Det senaste från stiftelsen om ALS och forskning