Börje Salming ALS-stiftelse medverkar under konferens om palliativ vård
Pia Salming och Karin Karlström från Börje Salming ALS-stiftelse talar under konferensen om palliativ vård som arrangeras av Närsjukvård och Nationella rådet för palliativ medicin.
– Jag skulle önska att det fanns mer fokus på anhöriga och deras behov när en anhörig drabbas av en svår sjukdom, säger Pia Salming.
Pia berättar om tiden efter Börjes ALS-diagnos, som för Pias del till stor del gick ut på att kämpa för att få det stöd och den hjälp som Börje och familjen behövde och hade rätt till.
Pias erfarenhet
Temat för konferensen är att förflytta gränser mellan vårdgivare, team och vårdformer för att på bästa sätt stödja alla inblandade. Det är något som Pia själv har upplevt behovet av vid svår sjukdom.
– Jag värnar om alla anhörigas situation. Anhöriga hamnar ofta i skuggan av den som är drabbad och som självklart behöver vård, men även anhöriga behöver hjälp.
Pia berättar om hur hon efter att Börje insjuknade blev vårdare och administratör. Samtidigt som hon och familjen behövde hjälp att hantera situationen.
Delar med många
– Börjes och min historia är något vi delar med många. Det handlar om alla som drabbas av en svår sjukdom och den hjälp och det stöd som anhöriga behöver.
Med på scenen var även Karin Karlström, generalsekreterare för Börje Salming ALS-stiftelse och Karin bekräftar att mycket av arbetet i stiftelsen handlar om att stötta anhöriga.
Någon att prata med
– Ofta handlar det om att få prata med någon som tar sig tid att lyssna. Det finns en stor efterfrågan att vården även omfamnade anhörigas behov vid svår sjukdom, säger Karin Karlström.
Palliativ vård är lindrande vård och behandling inriktad på svåra sjukdomar. Vårdformen ska hjälpa patienten att uppnå bästa möjliga livskvalitet i livets slutskede.
Den årliga konferensen om palliativ vård arrangerades den 24 till 26 september i Västerås.
Fler nyheter
Det senaste från stiftelsen och forskning inom ALS