Valter Skarsgård är ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse

Skådespelaren Valter Skarsgård är ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse. Valter slutför just nu inspelningen av tv-serien om Börje som kommer att visas senare i höst.
Valter Skarsgård är ny ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse. Foto: Pär Olsson

– Börje betyder allt för mig. Vi träffades första gången för fyra år sedan och han har hjälpt mig mycket, både med rollen och som människa, säger Valter Skarsgård. 

Just nu pågår de sista inspelningarna i norra Sverige och i Mexico om Börje Salming och hans liv och karriär. Och utöver inspelningarna lägger Valter mycket tid på träning i gymmet och på isen. 

– När jag fick rollen kunde jag inget om hockey och jag kunde inte åka skridskor men Börje sa, det är lätt, det lär du dig snabbt, säger Valter och skrattar. 

Att tänka som Börje

Sedan dess har det blivit många timmar på isen och på gymmet, både för att spela hockey som Börje och för att bygga muskler som en hockeyspelare. 

– Det är speciellt att gestalta en annan person. Inte bara det fysiska utan också att gå in i rollen som en annan person. Jag har tänkt på Börje varje dag i fyra år, så även när vi inte har träffats har han känts väldigt nära. 

– Som ambassadör vill jag hjälpa till att sprida kunskap om ALS och det forskas mer om sjukdomen så det kommer fram mediciner som stoppar och botar. Inga fler ska behöva drabbas på samma sätt som Börje. 

Utöver Valter Skarsgård är Mats Sundin, Ingemar Stenmark, Rasmus Sandin och Rolf Edberg ambassadörer för Börje Salming ALS-stiftelse.

Text: Elisabeth Nore

Dela inlägg