Micael Bydén är ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse

Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, blir ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse. Micael Bydén lärde känna Börje Salming som hockeyspelare och vän och har flera kollegor som har drabbats av ALS.
Överbefälhavare Micael Bydén.
Överbefälhavare Micael Bydén är ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse. Foto: Försvarsmakten

– Jag är väldigt glad, rörd och stolt över att bli tillfrågad att vara ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse, säger Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare. 

Micael Bydén träffade Börje Salming 2018 i samband med att Mark Milley, dåvarande amerikansk arméchef och idag USA:s försvarschef, var på besök i Sverige. Mark Milley hade som tonåring varit i Sverige och spelat hockey och var en stor beundrare av Börje Salming.  

Mark Milley helt tagen

– En vän till Börje lyckades övertala honom att komma till vår middag på Karlbergs slott. Jag vet att Börje var tveksam, men han kom och Mark Milley var helt tagen av upplevelsen och upprepade orden: I’m so humbled, I don’t know what to say, och Börje var samma enkla och ödmjuka person som alltid. 

Sedan följde flera möten mellan Micael Bydén och Börje Salming. Bland annat under en arbetsresa till Kanada där en hockeymatch mellan Toronto Maple Leafs Alumni och den kanadensiska försvarsmakten ingick, och lagen förstärkta med Micael Bydén och Börje Salming. Det var sista gången som Börje Salming spelade i Toronto Maple Leafs matchställ. 

 – Börje tog med mig till sina favoritställen i Toronto och vart vi än gick kom det fram personer som ville prata och tacka Börje och han tog sig tid och gav varje person uppmärksamhet. Trots sitt enorma kändisskap var han en ofattligt ödmjuk person. 

Två kollegor med ALS-diagnos

När Micael Bydén fick kännedom om Börje Salmings ALS-diagnos visste han vilken mardröm Börje hade hamnat i. Två av Micael Bydén tidigare kollegor hade med kort intervall insjuknat i ALS och deras kamp varade i ungefär två år. 

Under deras sjukdomstid initierades och genomfördes en utredning om eventuell koppling mellan utlandsveteraner inom Försvarsmakten och sjukdomen ALS.

– Det är en fruktansvärd sjukdom. Jag vill vara en röst i kampen att inte fler drabbas och att de som redan har fått en diagnos får den hjälp och det stöd som behövs. Det känns angeläget att få göra det här och det är väldigt hedrande att göra det i Börjes namn. 

Utöver Micael Bydén är Valter Skarsgård, Mats Sundin, Ingemar Stenmark, Rasmus Sandin och Rolf Edberg ambassadörer för Börje Salming ALS-stiftelse.

Text: Elisabeth Nore

Dela inlägg