Dela sorgen och be om hjälp - Ge tillbaka 6 mars
Anders Magnusson, specialist inom sorg- och förlusthantering, besökte Ge tillbaka den 6 mars om sorg och sorgbearbetning. Det var mycket uppskattat av de som var på plats på Nya Karolinska Institutet och de som deltog digitalt.
- Vi kan konstatera att sorg på många sätt är ett tabubelagt ämne som många undviker trots att sorg, på samma sätt som glädje, är en del av livet, inleder Anders Magnusson.
Inte minst när vi drabbas av en allvarlig sjukdom behöver både den som drabbas och anhöriga kunna prata om svåra saker och ge varandra stöd hur vi hanterar sorgen.
Sörja en förlorad framtid
Flera tog upp problematiken med att mitt i sorgen också samtidigt vara projektledare för vård och kommunal omsorg och och hantera alla frågor och utmaningar som kommer upp i samband med sjukdomen.
Och inte minst, hur ALS-sjuka kan hantera sorgen över att inte ha ett friskt liv och den framtid som de har förväntat sig.
Anders Magnusson gav flera perspektiv och det var många som delade sig av sina erfarenheter.
Be om hjälp
Ett av de konkreta tips som kom fram från både Anders Magnusson och flera deltagare är att be om hjälp.
Ofta är det enklare i början att be om hjälp men behovet finns hela tiden.
Någon tipsade om att göra en lista på vilken typ av hjälp och fråga vänner och bekanta vad de skulle kunna hjälpa till med.
Vi blir ofta förvånade över hur stor hjälpsamheten är.

Det kom även upp frågor om hur vi pratar med barn när en närstående har drabbats av en allvarlig sjukdom som ALS.
- Svara bara på den fråga som barnet har just nu och invänta tills nästa fråga kommer. Låt barnet styra tiden och processen. Nästa fråga kan komma om en timme eller en vecka eller en månad när barnet är red.
- Men det absolut viktigaste är att prata med barnen. Att bita ihop och att sörja på varsitt håll kan på sikt leda till brist på tillit.
Sorg och positiva minnen
En sorg behöver inte vara negativ och definitiv. Enligt Anders beror det på vad vi laddar våra minnen med.
- Genom att komma ihåg positiva minnen och att hantera det som smärtar kan vi komma ut på andra sidan av sorgen. Men det kan och måste få ta tid. En sorgeprocess kan ta flera månader.
Mötet inleddes och modererades av Ulf Hedin, medicinsk vetenskaplig forskningssamordnare och styrelseledamot Börje Salming ALS-stiftelse.
Här finns presentationen från Ge tillbaka den 6 mars.
Här kan du läsa mer om sorgbearbetning
Text: Elisabeth Nore
Ta fighten mot ALS - Låt oss använda vår gemensamma kraft
För att förstå och stoppa ALS krävs mer forskning. Börje Salming ALS-stiftelse stödjer ALS-forskning och anhöriga till drabbade.