NHL bidrar med 1,2 miljoner kronor till Börje Salming ALS-stiftelse  

NHL, National Hockey League Players’ Association och NHL Alumni bidrar med totalt 100 000 USD till Börje Salming Stiftelse.
NHL All Star Game 2023
Under NHL All-Star Game i Florida 2023 promotades Börje Salming ALS-stiftelse på jumbotronen. Foto: Marcus Eriksson.

– Det är fantastiskt roligt att vi får ett så stort bidrag från dem. Det är viktigt för ALS-forskning och det är viktigt att vi har deras stöd, säger Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet och styrelseledamot i Börje Salming ALS-stiftelse. 

Peter Forsberg benämns ofta som svensk hockeys utrikesminister och är bland annat med och förhandlar avtalen för drygt 100 svenska spelare i NHL-klubbar, och även för övriga europeiska spelare i NHL. Det skapar ett ovärderligt kontaktnät både inom NHL och hos klubbar. 

Bill Daly, NHL:s deputy commissioner, och Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, signerar avtal. Foto: Peter Forsberg

I februari var Peter Forsberg på plats under NHL All-Star Game i Florida bland annat för att prata om kommande World Cup.

– Jag satt på ett möte och hade på mig stiftelsens Börje Salming-tröja och berättade att jag satt i styrelsen och att stiftelsens syfte är att stödja forskning som bromsar och botar ALS, och alla i rummet lyssnande.  

Och den 31 mars kom beskedet från Bill Daly, NHL:s deputy commissioner, att NHL och NHLPA stödjer Börje Salming ALS-stiftelse med vardera 40 000 USD och att NHL Alumni stödjer stiftelsen med 20 000 USD, det vill säga totalt 100 000 USD. 

– Det här är ett stort bidrag och det är också stort att de tre organisationerna har gått samman för att ta upp kampen mot ALS. När man blir sjuk känner man sig som ensammast i världen. Ett bidrag som det här skapar hopp om att vi tillsammans kan stoppa och bota ALS.

Text: Elisabeth Nore 

Dela inlägg