Mats Sundin är ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse

Mats Sundin är ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse och kommer att verka för stiftelsens mål att stödja ALS-forskning och anhöriga till drabbade.
Mats Sundin, ny ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse. Foto: Karin Karlström

– Det är mycket hedrande och självklart tackade jag ja när jag fick frågan. Börje har betytt mycket för mig genom åren, säger Mats Sundin.

Med 18 säsonger i NHL, varav 13 i Toronto Maple Leafs och dessförinnan Quebec Nordiques och ett avslut i Vancouver Canucks är Mats Sundin en av Sveriges mest framgångsrika hockeyspelare. Med honom under karriären fanns alltid Börje Salming som vän och bollplank. 

– När jag skulle gå över till Maple Leafs pratade jag mycket med Börje. Det är en sak att spela hockey i Quebec, men det är något helt annat att göra det i Toronto, som är en stad som andas och lever hockey. Något som Börje visste allt om. 

Lagkapten efter Börjes råd

När sedan Mats Sundin blev tillfrågad att vara lagkapten i Maple Leafs så var det återigen Börje som Mats vände sig till.

– Börje berättade att han ångrade att han inte tackade ja när han fick samma fråga i Maple Leafs och sa till mig att jag självklart skulle tacka ja. Och det var sådan Börje var. Han fanns alltid där och kunde ge råd och stöd. 

Även efter hockeykarriären höll Mats kontakt med Börje och precis som alla andra påverkades Mats av beskedet att Börje hade drabbats av ALS.

– Det var smärtsamt att se hur snabbt Börje bröts ned av sjukdomen. Det behövs mer forskning inom området och för det krävs det initiativ som Börje Salming ALS-stiftelse. 

Sedan tidigare är Ingemar Stenmark, Rasmus Sandin och Rolf Edberg ambassadörer för Börje Salming ALS-stiftelse. 

Text: Elisabeth Nore

Dela inlägg