Kändishockey i Mariefred

Under trettondagshelgen arrangerade IFK Mariefred tillsammans med Mikael Samuelsson en hockeymatch till förmån för Börje Salming ALS-stiftelse.
Mikael Samuelsson tillsammans med Jonathan Ericsson, Mattias Beck, Robert Carlsson, Frans Nielsen och Jonathan Hedström.

Mikael Samuelsson tillsammans med Jonathan Ericsson, Mattias Beck, Robert Carlsson, Frans Nielsen och Jonathan Hedström.
Foto: Boggi Svensson Freij

Mikael Samuelsson, fd NHL-proffs, teamade ihop med sina gamla hockeykompisar och mötte välkända profiler från Mariefred IFK

– För mig har Börje alltid varit en stor förebild, både som hockeyspelare och människa och det kändes självklart att samla gänget för att spela för Börje. Dessutom var det extra kul att min son William var med och spelade, säger Mikael Samuelsson.

Råttan som coach

Rolf Råttan Edberg, mångårig hockeylegendar och anhörigambassadör i Börje Salming ALS-stiftelse, var på plats för att coacha Mikaels Samuelssons lag.

– Micke hade styrt upp allt så min roll var ganska enkel, men jag var med i omklädningsrummet och presenterade mig och stiftelsen, säger Rolf Edberg.

Rolf Edbergs fru, Ulla-Karin, dog i ALS för fyra år sedan och både under sjukdomen och senare har Rolf och hans familj engagerat sig och samlat in pengar till forskning och till stöd för anhöriga.

– Jag blev väldigt rörd över Mariefreds initiativ, både den inledande marschen som vi genomförde från torget till arenan och sedan matchen var väldigt fint arrangerad. Det här betyder mycket för alla som på något sätt är drabbade, säger Rolf Edberg.

Behovet av forskning

Innan matchen startade berättade Caroline Ingre, Börje Salmings läkare, om sjukdomen ALS och behovet av medel till forskning och stöd till anhöriga.

Anders Steiner, arrangör i IFK Mariefreds hockeysektion, menar att det var självklart att det var just Börje Salming ALS-stiftelse som skulle vara i fokus.

– Börje är kungen av hockey och Mariefred är en del av Hockeysverige. Dessutom har Mikael Samuelsson varit lagkamrat med Nicklas Lidström som sitter i stiftelsens styrelse, så det finns många kopplingar, säger Anders Steiner.

Salmingklubba från OS i Turin

Till förmån för stiftelsen skänkte Mikael Samuelsson en Salmingklubba som han spelade med under OS i Turin 2006. Klubban auktionerades ut och slutsumman hamnade på 25 000. Tillsammans med övriga intäkter under dagen bidrar IFK Mariefred med 50 000 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse.

– Det var fantastiskt att se min hemstad Mariefred fyllas med stora spelare och även med stora känslor. Börje berör alla och att det finns klubbar och spelare som ställer upp och ger tillbaka till Börje är fint att se, säger Peter Forsberg, vice ordförande Svenska Ishockeyförbundet och styrelseledamot Börje Salming ALS-stiftelse.

Text: Elisabeth Nore

Dela inlägg