Hockeysverige och omgång 21

I september tog Hockeyallsvenskan ett initiativ för att hylla Börje Salming under omgång 21. Dagen innan superfredagen kom beskedet att Börje hade lämnat oss och matcherna blev även ett känslosamt avsked.

Nicklas Lidström och Karin Karlström från Börje Salming ALS-stiftelse tar emot checken av Gabriel Monidelle vd Hockeyallsvenskan, Jenny Silfverstrand vd SHL och Gustaf Walli Walterholm från SDHL. Foto: Hockeyallsvenskan

– När vi tidigt i höstas fick veta att Börje var sjuk i ALS ville vi tacka honom för vad han har betytt för hockeyn och samla in pengar till Börje Salming ALS-stiftelse och just omgång 21 var ett bra tillfälle. Att vi dessutom kunde göra det tillsammans med SHL och SDHL var extra fint, säger Erik Ryman, sportchef på Hockeyallsvenskan.

Omgång 21, samma nummer som Börjes, var sista helgen i november för Hockeyallsvenskan och SHL. För Svenska damhockeyligan pågick omgången en bit in i december.

– Dagen innan fredagens matcher fick vi beskedet att Börje hade lämnat oss och vi var såklart påverkade av sorgen, men vi höll fast vid vår plan och ville även få med vårt avsked under matcherna, säger Erik Ryman.

Stående ovationer

Under fredagens matcher hölls en tyst minut för Börje och dagen därpå genomfördes stående ovationer som skulle pågå i 21 sekunder, men som aldrig ville sluta. 

– Det här blev en väldigt stark upplevelse för oss alla, även för spelare, domare och publik. Vi fick både ta avsked och hylla Börje Salming, säger Gabriel Monidelle, vd Hockeyallsvenskan.  

På jumbotronen visades filmer med bland andra Peter Forsberg, Jonas Bergqvist, Håkan Södergren och Nicklas Lidström som berättade vad Börje hade betytt för dem. 

Även Rikard Josefson och Karin Karlström, styrelseordförande och initiativtagare till Börje Salming ALS-stiftelse, var med och berättade om stiftelsens arbete. 

1 000 kronor för varje mål

För varje mål som gjordes under omgång 21 skänkte Allsvenskan, SHL och Damallsvenskan 1 000 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse. Det blev totalt 137 mål under omgång 21 och 137 000 kronor. 

Hockeyallsvenskan, SHL och SDHL spelade med specialdesignade puckar med Stiftelsens logga och alla puckar som användes vid avgörande mål auktionerades på Tradera till förmån för Stiftelsen. 

Tillsammans med publikens, spelarnas och alla andras swish-bidrag kom totalt 471 142 kronor in till Börje Salming ALS-stiftelse under omgång 21.

– Det blev väldigt speciella och fina matcher till minne av Börje och vår förhoppning är att vi kan göra något liknande i höst, säger Gabriel Monidelle.  

Text: Elisabeth Nore

Dela inlägg