Frida Södermarks juljogg för Börje i Norrköping 

Sedan några år arrangerar Frida Södermark en juljogg i Norrköping. En skön och lätt löpning för alla åldrar i ett julfint Norrköping och samlar samtidigt in pengar till ett välgörande ändamål. Under senaste juljoggen gick pengarna till Börje Salming ALS-stiftelse.
Juljoggen i Norrköping 2022. Foto: Privat

Frida Södermark är ultralöpare och har tagit många nationella och internationella segrar på hennes favoritsträcka som är tio mil.

Intervjun görs en tidig morgon efter att dottern har lämnats på dagis och Frida passar på att inleda dagens löpträning under intervjun, utan att vara det minsta andfådd. 

Springer som julgran och julklapp

– Från början var juljoggen i Norrköping en kompisgrej. Vi ville göra något tillsammans innan jul och nu har det vuxit till ett event. Vi springer genom ett julpyntat Norrköping, många är utklädda till julgranar och julklappar och sedan avslutar vi med en after run på en restaurang. Det är samtidigt ett bra tillfälle att pusha för ett välgörande ändamål.  

Efter att Börje lämnade oss den 24 november var det bara några veckor till juljogg 2022 och det var självklart för Frida att det välgörande ändamålet skulle gå till Börje Salming ALS-stiftelse. 

– Jag träffade Börje många gånger och blev alltid helt tagen av vilken stor människa han var. Att han alltid hade tid att bry sig om andra och var så genuint intresserad av alla. 

Börje grattade och peppade

Frida Södermark har sedan starten sprungit i sko- och klädmärket Salming och hon bjöds ofta in att tillsammans med Börje representera i samband med event som arrangerades av Salming.  

– Börje brukade skriva till mig på messenger och gratta om jag hade sprungit bra på ett lopp och även peppa när det behövdes. Det var så fint att han tog sig tid till det. Han måste ha haft mängder av personer att höra av sig till. 

Juljoggen 2022 blev extrem hal. Under natten föll ett underkylt regn och gatorna i Norrköpings innerstad var glashala, men det var ett starkt gäng som mötte upp och genomförde juljoggen. Totalt samlade Frida och vänner in 4 750 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse. 

Text: Elisabeth Nore

Dela inlägg