Brynäs använder kraften med Game for Börje – 10,5 miljoner till stiftelsen

Ingen har missat Brynäs evenemang Game for Börje i början av februari. Det blev starkt, känslosamt och mycket glädje när nya och gamla hockeyvänner var på plats för att hedra och hylla en stor hockeyspelare och människa. Tillsammans med hela svenska folket blev det en enorm uppslutning och ett tillskott på drygt 10,5 miljoner kronor till ALS-forskning och Börje Salming ALS-stiftelse.

Brynäs Johan Cahling, längst till höger överlämnar checken på drygt 10,5 miljoner kronor till Karin Karlström och Rikard Josefson, Börje Salming ALS-stiftelse. I mitten Stig Salming och Anders Salming. Foto: Pär Olsson

Det började som en idé hos Stig Salming och Urban Johansson, mångårig vän till Börje Salming. Att arrangera en match för Börje i Brynäs. Skulle det gå? 

Johan Cahling, hållbarhets- och kommersiell chef i Brynäs, frågade familjen Salming och alla, inklusive Börje, tyckte att det var en bra idé.  

– Börje sa, använd kraften så att fler slipper den här skiten, och med skiten menade Börje ALS, minns Johan Cahling. 

Toronto Maple Leafs Alumni på plats

Och det gjorde Brynäs och Johan Cahling. Stjärnor från Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni kontaktades och alla ställde upp. TV4 rensade tablån och tog med redaktionerna för Nyhetsmorgon, Efter fem och TV4-Sporten till Gävle. 

Hyllningen till Börje från publiken under Game for Börje. Foto: Brynäs IF

– Det var magiskt och allt föll på plats. Vi tog bort all reklam i hallen och la in världens längsta samearmband längs med sargen. Det var så Börje ville ha det. Att kampen mot ALS aldrig ska ta slut. 

Lördagen blev en lång och varm hyllning till Börje. Drygt 550 000 personer följde tv-sändningarna från soffan och många minns när Jon Henrik Fjällgren jojkade under tiden som Börjes vepa hissades upp mot arenans tak och på isens röda matta stod familjen Salming och höll om varandra. 

– Det var känslomässigt stark och alla blev berörda av både Börjes storhet och saknaden efter honom. 

Drygt 10,5 miljoner till ALS-forskning

Alumnimatchen mellan Toronto Maple Leafs och Tre Kronor blev en vänskaplig match som slutade till Kanadas fördel. 

Dagen avslutades med en bankett i Gävles Gasklockor med många tal och hyllningar till Börje. Det fanns också en stor glädje från dem som har haft möjligheten att spela och umgås med Börje Salming, inte minst från hans gamla lagkamrater i Toronto Maple Leafs som var på plats. 

Det blev som Börje önskade. Att Brynäs, team Johan Cahling, partners och svenska folket använde kraften. Game for Börje gav Börje Salming ALS-stiftelse 10 514 198 kronor. Checken överlämnades under En kväll för Börje på Berns den 26 april. 

Text: Elisabeth Nore

Dela inlägg