Brödernas lyfter Börje, Särna och hockeyn

Restaurang Brödernas har en lång tradition att stötta idrott, ungdomar och hockey. Tack vare en lagkamrats koppling till nordvästra Dalarna blev det Särna som fick ta del av Brödernas engagemang i februari. Utöver matchen mellan Brödernas Allstar och Brödernas Hockey inkluderades en auktion och insamling till Börje Salming ALS-stiftelse.
Utomhusrinken i Särna inför matchen mellan Brödernas Allstar och Brödernas Hockey.
Foto: Albin Hag

– Det var Christian Fimpen Eklund i Brödernas Hockey som tipsade om en fin utomhusrink i Särna och att föräldrar skjutsar sina barn åtta mil för träning och match. Vi tyckte att det var ett perfekt uppdrag för oss att skapa bra förutsättningar för Särna och hockeyn, säger Joakim Wiklander, delägare Brödernas. 

Isrinken fixades iordning, det snickrades läktare och ett gäng namnkunniga spelare bjöds in att delta i matchen, bland andra Dick Axelsson, Mattias Guter, Robin Gartner, Daniel Fernholm, Jonas Liwing, Jens Byggmark, Johan Wiland, Mattias Carlsson, Alexander Ribbenstrand tillsammans med artisterna Dregen och Markoolio. Och nedsläppet hanterades av Pia Salming.

Pia Salming och Markoolio. Foto: Albin Hag

– Det var fantastiskt roligt att Pia var på plats. Det betydde mycket för oss som deltog och för publiken. 

Privata villor blev hotell

Hela Särna, som har omkring 1 000 invånare, var engagerad. Inte minst för att härbärgera alla besökare när privata hem fick bli ersättning för hotell. Det var många eldsjälar i Särna som ställde upp, ofta med kort varsel. En av dem var Ted Ejderskog som till vardags jobbar på Särnas Coop. 

– Det här betyder mycket för Särna. Nu har vi en ishockeyrink som fungerar och vi planerar för att börja spela spontanhockey och på sikt få igång träning för barn och ungdomar, säger Ted Ejderskog. 

Brödernas kärlek till Börje som människa och hockeyspelare är stor. I höstas tog restaurangen tillsammans med Börje fram en månadsburgare och överskottet, 370 000 kronor, gick till stiftelsen. 

Auktion på Mikas och Markoolios tröjor

– Börje gjorde Sverige till en hockeynation men han var mycket mer än en hockeyspelare. Alla har bara gott att säga om Börje och om vi kan ge tillbaka lite till hockeyn, som här i Särna och till stiftelsen, är det bara positivt, säger Joakim Wiklander.

Utöver matchen arrangerades på kvällen en bankett med auktion av lagets tröjor, bland annat Mika Zibanejads och Markoolios tröja till förmån för Särna och Börje Salming ALS-stiftelse. 

Brödernas har närmare 100 restauranger och ägs av hockeybröderna Joakim och Jonas Wiklander, tillsammans med Mika Zibanejad, spelare i New York Rangers, och hans bror Monir Kalgoum. 

Intäkterna under Brödernas match, auktion och insamling i Särna kommer att delas lika mellan Särna SK och Börje Salming ALS-stiftelse. 

Text: Elisabeth Nore

Dela inlägg